Все още липсват животоспасяващи лекарства. Повече от месец управляващите подготвят законови промени, за да овладеят проблема.

...
Все още липсват животоспасяващи лекарства. Повече от месец управляващите подготвят законови промени, за да овладеят проблема.
Коментари Харесай

Липсващите лекарства – как ще се овладее дефицитът у нас?

Все още липсват животоспасяващи лекарства. Повече от месец управляващите подготвят законови промени, за да овладеят казуса. Докога в търсене на лекарства болни ще обикалят аптеки, градове и даже прилежащи страни - отговорите търси Юлиян Стоянов.

Политиците и бизнесът не престават да си разменят обвинявания кой е виновен за недостига на избрани лекарства, кой ги изнася законно и кой по какъв начин е написал закона за лекарствените артикули и наредбите към него, с цел да се наблюдава за какво има недостиг. Преди дни ръководещите сътвориха платформа, посредством която всеки един жител може да подаде сигнал за изчезнали медикаменти на специфичен имейл. 

„ Може би през днешния ден или на следващия ден ще им пусна цели описи с такива медикаменти. Даже има и по-сериозни разбори във връзка с аргументите “, счита Николай Костов, председател на Асоциацията на притежателите на аптеки.

„ Колко ще даде резултат, ще забележим откакто стане факт. Засега казусът с медикаментите си е същият, тъй като просто няма промени в бекграунда “, показва аптекар. 

 
Създаването на такава комисия по опазването на здравето и на подобен портал има своите позитивни черти, защото обществото се задейства. По този метод паралелните търговци предизвестяват, че не би трябвало да вършат незаконен експорт без да уведомят изпълнителната организация по медикаментите. 
Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации " Заедно с теб "

До момента няма обществени данни за нито една глобена болница, нито един търговец с лишен лиценз, нито един санкциониран доктор или фармацевт поради тази нелоялна и противозаконна процедура. От сектора оферират цялостна възбрана на износа на жизненоважни лекарства. 

„ Ние предлагаме в тази връзка най-важните медикаменти, които са към 170-180, да се забранят за експорт тотално, тъй като каквото и да се прави постоянно се намира метод да бъде заобиколено “, предлага Костов. 

А в това време пациентите търсят лекарства от аптека в аптека, от град в град и даже в прилежащи страни. 

„ Пациентите в действителност към този момент са до там, че се постанова да пътуват едни към други и персонално да си предават инсулина. Наистина безнаказаност от страна на страната и безгрижие “, уверена е Георгиева. 

Голямото предизвикателство пред законодателните управляващи е по какъв начин да работят без да има груба интервенция в частния бизнес, само че в това време да работят в интерес на болните хора. 

 
Европейската комисия не харесва рестриктивните мерки в придвижването на артикули и капитали. Тя счита това за сходно на общностното законодателство. Проблемът е, че има стойности от по-висш порядък от придвижването на артикули и капитали и това е човешкият живот. И се надявам чрез Euronews това да стигне до хората, от които зависи в Брюксел и да схванат, че да вземем за пример икономията от няколко % от застрахователя в Германия е по-малко значимо от човешкия живот в България. 
Николай Костов, председател на Асоциацията на притежателите на аптеки

За Euronews Bulgaria Юлиян Стоянов.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР